SchoolConnects

Other Chapters For 8th

Tags

8th Class Chapter No 4 - Bepin Choudhury's Lapse Of Memory in English for CBSE NCERT

1. Why did the man stare at Bepin Babu in disbelief?
Ans: As per the man, he had met Bepin Babu at RanchiThe man stared at Bepin Babu in disbelief because Bepin Babu did not recognise him even though he was sure that he knew him and had met him in Ranchi.

2. Where did Bepin Babu say he went in October' 58?
Ans: Bepin Babu said that he spent the Puja holidays in October' 58 with a friend in Kanpur.

3. Mention any three (or more) things that Parimal Ghose knew about Bepin Babu.
Ans: Parimal Ghose knew following things about Bepin Babu:
(i) That Bepin Babu slipped near Hudroo falls and hurt his leg.
(ii) That Bepin Babu stayed in a Bungalow because he preferred food by bawarchi.
(iii) That Bepin Babu’s wife died 10 years ago.


Page No: 65

1. Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?
Ans: Bepin Babu continuously worried about what Parimal Ghose had said because he had shown that he knew many intimate facts about him. He knew about the bag of books, his wife's death and his brother's insanity. Considering that Parimal Ghose knew so much about him, Bepin Babu couldn't say with conviction that he was making a mistake about the Ranchi trip.

2. How did he try to decide who was right - his memory or Parimal Ghose?
Ans: 
He tried to decide whether his memory was right or Parimal Ghose by looking at his right knee where Parimal had claimed that there would be a cut. There was certainly a mark of an old cut. However, he could not decide if the cut was the result of his fall in Ranchi or due to some incident in his childhood. Then, he decided to ask Dinesh Mukherjee, who according to Parimal Ghose was with him in Ranchi. He felt that asking him would put an end to his confusion.

3. Why did Bepin Babu hesitate to visit Mr Mukerji? Why did he finally decide to phone him?
Ans: 
Bepin Babu hesitated to visit Mr Dinesh Mukerji because he was afraid of the ruthless sarcasm he would have to face. He felt that if the whole story about Ranchi was false, then Mr Mukerji would think that he had gone insane.
Being constantly troubled by the incident at the bookshop and having no other means for verifying the claims of Primal Ghose, Bepin Babu finally decided to ask Mr Mukerji. However, he decided to phone him because that way his embarrassment wouldn't be visible to the latter.

4. What did Mr Mukerji say? Did it comfort Bepin Babu, or add to his worries?
Ans: 
Mr. Mukerji, after checking his diary, said that they had visited Ranchi in October’58. This added to Bepin Babu's worries as he could not figure out how he could possibly have forgotten about the trip.


Page No: 68

1. Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?
Ans: Chunilal was an old schoolmate of Bepin Babu. He had been having a rough time lately and had been coming to see Bepin Babu for a job.Bepin Babu knew that he could not help him in this regard which he had told him

2. Why was Dr Chanda puzzled? What was unusual about Bepin Babu's loss of memory?
Ans:Dr Chanda was puzzled because he had never dealt with a case such as Bepin Babu’s. It was outside his field of experience.The unusual thing about Bepin Babu’s case was that he remembered everything in his past except for one particular incident. Dr Chanda said that Bepin Babu must have been to Ranchi. However, due to some unknown reason, the entire episode had slipped out of his mind.


Page No: 70

1. Had Bepin Babu really lost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi?
Ans: No, Bepin Babu had not really lost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi. It was a trick played by Chunilal .He did it as Bepin Babu didn't help him to get a job.

2. Why do you think Chunilal did what he did? Chunilal says he has no money; what is it that he does have?
Ans: Chunilal did what he did because Bepin Babu did not help him at a time when he had no money and required a job. However, Bepin Babu did not do anything for him. So he wanted to punish him by rekindling haunting memory of his fall near Hudroo.
Chunilal seems to be a good writer with very fertile imagination. That is what he believes would help him to tide over his bad phase.

Working with Text

1. The author describes Bepin Babu as a serious and hardworking man. What evidence can you find in the story to support this?
Ans: The author has described Bepin Babu as a serious and hardworking man. He worked daily in his office. It was a big firm and he was doing a responsible job. He had been with the firm for twenty-five years. He had a reputation for being a tireless, conscientious worker.

2. Why did Bepin Babu change his mind about meeting Chunilal? What was the result of this meeting?
Ans: Chunnilal had come to visit as usaual to remind him about his job whom Bepin Babu avoid to meet. But that day he changed his mind and met Chunilal. He thought that it might be possible that the latter remembered something about the Ranchi trip. Chunilal confirmed that Bepin Babu had been to Ranchi.
Not able to get any solution to his problem, Bepin Babu decided to see a specialist doctor for the treatment of his memory loss.

3. Bepin Babu lost consciousness at Hudroo Falls. What do you think was the reason for this?
Ans: Bepin Babu lost consciousness at Hudroo Falls because that was the last place from where he could gather some evidendece of comiing to Ranchi. But it seems he failed to recollect any memory there. That may be reason behind his losing conciousness after  he had a fall. He had broken his hip.

4. How do you think Bepin Babu reacted when he found out that Chunilal had tricked him?
Ans: After finding out that Chunilal had tricked him, Bepin Babu must have been filled with remorse for his 'unfeeling behaviour' towards an 'old friend down on his luck'. He would have realised that he had indeed been a victim of forgetfulness as he had forgotten the meaning of friendship in a time of 'affluence'.


Page No: 71

Working with Language

1: Fill in the blanks below using 'had to'/ 'have to'/ 'has to'.
(i) I _______cut my hair every month.
(ii) We _______ go for swimming lessons last year.
(iii) She _______tell the principal the truth.
(iv) They _______take the baby to the doctor.
(v) We _______ complain to the police about the noise.
(vi) Romit _______finish his homework before he could come out to play.
(vii) I _______
repair my cycle yesterday.

Ans: (i) I have to cut my hair every month.
(ii) We had to go for swimming lessons last year.
(iii) She has to tell the principal the truth.
(iv) They had to take the baby to the doctor.
(v) We have to complain to the police about the noise.
(vi) Romit had to finish his homework before he could come out to play.
(vii) I had to repair my cycle yesterday.

3: Study the sentences in the columns below.

A

B

I saw this movie yesterday.

I have seen this movie already.

Bepin Babu worked here for a week last year.

Bepin Babu has worked here since 2003.

Chunilal wrote to a publisher last week.

Chunilal has written to a publisher.

I visited Ranchi once, long ago.

I have visited Ranchi once before.

Compare the sentences in the two columns, especially the verb forms. Ans the following s about each pair of sentences.

(i) Which column tells us the Bepin Babu is still working at the same the place?
(ii) Which column suggests that Chunilal is now waiting for a reply from the publisher?
(iii) Which column suggests that the person still remembers the movie he saw?
(iv) Which column suggests that the experience of visiting Ranchi is still fresh in the speaker's mind?

Ans: (i) Column B
(ii) Column A
(iii) Column B
(iv) Column B


Page No: 72

4: Given below are jumbled sentences. Working in groups, rearrange the words in each sentence to form correct sentences.
You will find that each sentence contains an idiomatic expression that you have come across in the lesson. Underline the idiom and write down its meaning. Then use your dictionary to check the meaning.

(i) Stop/and tell me/beating about/what you want/the bush
Answer: _______
Idiom: _______

(ii) don't pay/if you/attention/you might/the wrong train/to the announcement/board
Answer: _______
Idiom: _______

(iii) The village/tried/the crime/on the young woman/to pin
Answer: _______
Idiom: _______

(iv) Bepin Babu/orders to/telling people/under/loved/doctor's/eat early/that he was
Answer: _______
Idiom: _______

(v) the student/The teacher/his eyebrows/when/said that/all their lessons/raised/they had revised
Answer: _______
Idiom: _______

Ans: (i) Stop beating about the bush and tell me what you want.
Idiom: beating about the bush - avoiding the main topic, not coming straight to the point

(ii) If you don't pay attention to the announcement, you might board the wrong train.
Idiom: pay attention - listen carefully

(iii) The villagers tried to pin the crime on the young woman.
Idiom: pin the crime - place the responsibility of the crime

(iv) Bepin Babu loved telling people that he was under doctor's orders to eat early.
Idiom: under doctor's orders - in complete necessity

(v) The teacher raised his eyebrows when the students said that they had revised all their lessons.
Idiom: raised his eyebrows - expressed doubt/surprise

Posted in 8th on February 13 2019 at 03:29 PM

Other English Chapters For 8th

  • 8th-class English Chapter 7

    When normal people meet disabled people they tend to look sympathetic and give advice to have...
  • 8th-class English Chapter 8

    The monsoon enters India from east and south somewhere around mid of May. It reaches northern...
  • 8th-class English Chapter 6

    Jody's father was bitten by a rattle snake, A doe was killed to save his life, fawn is left...
  • 8th-class English Chapter 9

    The Great Stone Face, then, was a work of Nature in her mood of majestic playfulness, formed on...
  • 8th-class English Chapter 5

    'The Summit Within' is a story of experiences of Major H.P.S. Ahluwalia, a member of the first...
  • 8th-class English Chapter 10

    There was a hill near the village. Seen from a distance it resembled a human face. People...
  • 8th-class English Chapter 3

    During 18th century, British east India Company was extending its power in worldwide. That time...
  • 8th-class English Chapter 2

    In tsunami Ignesious , the manager of a cooperative society, lost two of his children, wife and...
  • 8th-class English Chapter 1

    No one wants war to happen. Nobody likes war. Soldiers too are human beings and do not want...

Comments (0)

No login