SchoolConnects

Other Chapters For 4th

  • 4th-class English Chapter 20

    Once a naughty Boy went to scotland to see its people.There he found a ground, which was as long...
  • 4th-class English Chapter 19

    As a physical object, a book is a stack of usually rectangular pages (made...
  • 4th-class English Chapter 18

    A Watering Rhyme : Early in the morning, Or the evening hour, Are the times to waterEvery kind...
  • 4th-class English Chapter 17

    Hiawatha was a young Red Indian boy . He lived with his grandmother, nokomis, in a wingman....
  • 4th-class English Chapter 16

    I had a little pony,His name was Dapple Grey,I lent him to a lady,To ride a mile...
  • 4th-class English Chapter 15

    Don't be afraid of the Dark is a short poem of eight lines where the poet tells a little child,...
  • 4th-class English Chapter 14

    He wants to know why wood should swim, Why lead and marble sink, Why sun should shine and wind...
  • 4th-class English Chapter 13

    The poet tells us to run away from the cities to various places. The poet wants us to run in the...
  • 4th-class English Chapter 12

    The word POETRY originates from a Greek word meaning TO MAKE. A poet is thus a maker and the...
  • 4th-class English Chapter 11

    Okay, so Sam Harris is a super-controversial fella; primarily due to his beliefs - or lack...

Tags

4th Class Chapter No 9 - Money, Profit And Loss in Maths for CBSE NCERT

Cost Price (C.P.)

The price at which any article is purchased is its cost price.

Selling Price (S.P.)

The price at which an article is sold is its selling price.

 

Profit or Gain:

Profit is the difference between S.P. and C.P., if S.P. is greater than C.P

Loss:

Loss is the difference between C.P and S.P., if C.P. is greater than S.P

Profit percent (P %)

Profit percent is always computed over C.P. It is:

Loss Percent (L %)

Loss percent is always computed over C.P., it is:

Short-cut for Calculation:

Suppose the Cost Price of a book is 15. Let it be sold at 20% profit. What is the selling price?

Answer:

S.P. = C.P. + Profit:

S.P. = 15 + (20/100) × 15 = 15 (1 + 20/100) = 15 × (120/100)

A 20% profit (increase) on 15 yields the product 15 × (120/100).

Writing this product enables speed in calculation.

Simplifying this product is easier compared to finding the amount of profit separately first and next adding it to the cost price.

Consider, therefore, more examples for further clarity:

 

Solved Examples on the above concepts:

Example 1:

A book was purchased at 10. It was sold at 12. What is profit percent?

Solution:

C.P. = 10 and S.P. = 12. Profit = 12 ― 10 = 2.

Profit % is [(Profit/C.P.) × 100] %

(2/10) × 100 % = 20%

Example 2:

A boy purchased a pen at 5. He sold it his friend for 4. What is the loss he made in percentage?

Solution:

C.P. = 5 and S.P. = 4 and Loss = 5 ― 4 = 1.

Loss % is [(Loss/C.P.) × 100] %

(1/5) × 100 % = 20%

Example 3:

A book costs 75. At what price it should be sold to make a gain of 20%?

Solution:

From the short-cut for calculation discussed above:

S.P. = 75 × (120/100) = 90

Example 4:

A bag was sold at 90 with a loss of 25%. At what price it was purchased?

Solution:

Selling price (S.P.) 90 is 25% less than C.P.

From the above short cut, express selling price in terms of cost price as below:

90 = CP × (75/100) = ¾(C.P.)

Therefore, C.P. = 90 × (4/3) = 120

Marked Price, Selling Price and Discount:

The price marked on an article is its marked price (MP) or list price.

Discount is the rebate on marked price.

Discount is the is the difference between marked price and selling price (SP)

d = MP ― SP

Discount percent is always computed over MP. i.e.

d% = (d/MP) × 100%

Example 1:

A shirt marked at 40 was sold at 35. What is discount percent?

Solution:

Discount, d = 40 ― 35 = 5.

Applying the above formula d% = (d/MP) × 100%, the discount percentage is:

d% = (5/40) × 100% = 12.5%

Example 2:

A traveler’s bag was marked at 120. It was sold after being discounted by 25%. What was the selling price?

Solution:

Amount of discount is d = 25 % (120) = (25/100) × 120 = 30

Now, SP = MP – discount = 120 – 30 = 90

Short-cut:

We can as well apply the above short cut for calculation:

Since SP is 25% decrease (discount is decrease) on MP, we can write:

SP = (75/100) × 120 = 90

Example 3:

At what price should an object be marked to make a profit of 20% on its purchase price 80 after being discounted by 20%?

Solution:

Here, CP = 80.

SP = 20% increase (profit) on 80 (CP),

Therefore, SP = (120/100) × 80 = 96

Now, SP = 80% of MP, because of 20% discount on MP.

Therefore, SP = (80/100) × MP

i.e. 96 = (80/100) × MP

MP = 96 × (100/80) = 120

Posted in 4th on February 13 2019 at 03:29 PM

CBSE NCERT 4th CLASS Maths OTHER CHAPTERS

  • 4th-class Maths Chapter 12

    A bar chart or bar graph is a chart or graph that presents categorical data with rectangularbars...
  • 4th-class Maths Chapter 11

    A perimeter is a path that surrounds a two-dimensional shape. The term may be used either for...
  • 4th-class Maths Chapter 10

    Geometry is a branch of mathematics concerned with questions of shape, size, relative position...
  • 4th-class Maths Chapter 8

    Time is the indefinite continued progress of existence and events that occur in apparently...
  • 4th-class Maths Chapter 7

    The metric system is an internationally adopted decimal system of measurement. It is in...
  • 4th-class Maths Chapter 7

    The decimal numeral system (also called base-tenpositional numeral system, and occasionally...
  • 4th-class Maths Chapter 6

    A fraction (from Latin fractus, "broken") represents a part of a whole or, more generally, any...
  • 4th-class Maths Chapter 4

    Least Common Multiple (abbreviated L.C.M.) of two natural numbers is the smallest natural number...
  • 4th-class Maths Chapter 3

    In science, a multiple is the product of any quantity and an integer.[1][2][3] In other words,...
  • 4th-class Maths Chapter 1

    A number is a mathematical object used to count, measure, and label. The original examples are...

Comments (0)

No login
×